tirsdag 3. november 2015

Litt om teknikk- og koordinasjonskrav i fotball

Å samordne bevegelsene i forhold til hverandre og til omgivelsene er viktig i all idrett. I lagidrett er dette spesielt viktig, fordi man hele tiden må forholde seg til med- og motspillere i forhold til f.eks. ballens bevegelse. I fotball henger elementære tekniske ferdigheter tett sammen med koordinative egenskaper. Dette skal jeg komme nærmere inn på i dette blogginnlegget.

Jeg kjenner til veldig gode tekniske spillere som ikke er til særlig nytte for laget. De dribler og trikser fram og tilbake uten å spille ballen i riktig øyeblikk. Dette er lite effektiv teknikk. Her kommer taktiske vurderinger og spillforståelse inn i bildet. Hvilke sanser spiller i tillegg inn her? Syn og hørsel, fordi dette er avgjørende for pasningsvalg. Å se løpsmønster og høre beskjeder er viktig for å ta riktige valg.

Alle kan sparke til en ball. Problemet er å få ballen til å havne der du vil. Det krever teknikk og koordinasjon, og nå vil jeg komme litt inn på temaet pasning/skudd.

Det viktigste å kunne mestre når det gjelder pasning/skudd er fotens treffpunkt på ballen, i tillegg til fotens kraft (hastighet) når den treffer. Få centimeter avgjør om skuddet eller pasningen blir bra. Slik er realiteten når det gjelder fotballskoens treffpunkt:
-      - Innside: ca. 50 cm²
-      -Vrist: ca. 35 cm²
-      -Utside: ca. 20 cm²
-      - Innside gir ballen retning rett frem langs bakken. Dette er det enkleste og mest presise          tilslaget.
-      - Strak vrist gir det sterkeste skuddet. Vrist på høyre siden av foten skrur mot venstre, vrist  venstre - skrur mot høyre (Dette gjelder høyre fot). Midt på vristen går ballen rett frem.
-      - Med utside skudd vil ballen alltid skru mot høyre.
s     
      I tillegg til dette er det veldig viktig å fokusere på fotens treffpunkt i forhold til ballens sentrum. De fleste har hørt uttrykket ``å ha på ryggsekken`` når man skyter mot mål. Det betyr å legge seg bakover når skuddet går. Da vil foten treffe lavt på ballen og den vil dermed få høy bane. Dette er spesielt tydelig når det gjelder volley- skuddet (treffe ballen i lufta). Treff under ballens sentrum vil få den til å gå opp, på ballens sentrum rett frem, og til slutt over ballens sentrum ned.
      
      Du ser at keeper er langt fra streken. Det er bare å lobbe ballen rett i mål. Strak vrist og treffpunkt er perfekt, men likevel går ballen langt over mål. Hva har skjedd? Du har brukt for mye kraft. Du har ikke tilpasset kraftinnsatsen, noe som er viktig i alle spillets faser. En pasning som er for svak vil bli snappet opp av motstander. Er den for hard vil den gå ut av spill. Det er dette som på fotballspråket kalles ``vektet pasning``.
      
      Når det gjelder temaet pasning/skudd er det altså viktig å koordinere flere ferdigheter: Valg av fotens treffpunkt i forhold til innside/vrist/utside, ballens sentrum og tilpasset kraftinnsats
I tillegg må man hele tiden orientere seg i forhold til med/motspillere, bevege seg riktig for å takle/ ta imot ballen, ha god balanse i alle faser av egen teknikk, og ikke minst ha god mental innstilling. Det kreves altså veldig mye for å bli en god fotballspiller:
Trening, trening og atter trening.
                                                                                 


søndag 18. oktober 2015

Om å bli en bedre fotballspiller

Fotball er først og fremst et lagspill, men for at laget skal gjøre det bra er det viktig å huske at det består av mange individer som må prestere på et bra nivå. I denne bloggen vil jeg komme inn på det som kjennetegner elementære krav og mål hos enkeltspillere. For at kollektivet skal fungere må spillerne jobbe med seg selv for å yte optimalt.
Det er viktig å ha individuelle mål for å bli en bedre spiller. Å forbedre seg i alt er selvsagt et mål, men hvorfor ikke fokusere på sine svakeste sider? Er du dårlig til å trikse så triks mye, svakt hodespill må øves opp spesielt, og dårlig venstre/ høyrebein blir bedre gjennom mange repetisjoner. Mange prøver å snike seg unna det man er dårlig på. Det er en dårlig strategi.
Så vil jeg nevne noen viktige punkter, som krever mer omfattende behandling. Disse vil jeg komme nærmere inn på i senere blogger. Her er de:
-          Fotballspesifikk trening. Fotball i fokus.
-          Trening i fotballteknikk.
-          Spillforståelse, taktiske vurderinger.
-          Fysikk, kondisjon, styrke.
-          Innsats, vilje, takle motgang/ medgang.
-          Hurtighet, forflytningsevne.
-          Kvalitetstrening som faktisk gjør deg til en bedre spiller. Det du gjør på trening, drar du med i kampsituasjon.

Det er mange faktorer som spiller inn når det gjelder å bli god i fotball. Riktig trening er avgjørende. Et høyt prestasjonsnivå henger sammen med å lykkes i de punktene jeg har nevnt over.

Følg med, følg med: Fortsettelse følger!

mandag 21. september 2015

Velkommen alle sammen!


Hei! Jeg heter Eirik, er 17 år og bor på Siggerud. Jeg går på Ås videregående skole. Vi har fått i oppgave av læreren å lage en blogg som skal være rettet mot en spesiell idrett. Idretten jeg skal skrive om er fotball, siden det er en idrett jeg kan mye om og har drevet med i mange år. Jeg håper jeg kommer til å lære enda mer om idretten, og at jeg kan bli en god blogger.